Skrevet onsdag den september 15 – 2010.

‘Jeg – En beboer i Udkantsdanmark?’

For 8 år siden flyttede vi til Odsherred. Den 20. september for 8 år siden, så vi vores hus for første gang. Vi var solgt på stedet. Odsherred, er fantastisk. Odsherred er smukt og Odsherred er fuld af glade, gode mennesker, med åbne hjerter og sind. Jeg har aldrig følt mig, som beboer i UdkantsDanmark, men…

Jeg har længe, været uforstående overfor kommunens dispositioner. Vi har en kommune der er fyldt med sommerhusbeboere, turister og folk der kører til færgen – men hvad med os helårsbeboere? Hvad med kommende helårsbeboere? Det handler om at trække HELÅRS beboere herop og ikke kun til Holbæk. Arbejdspladser er det ikke kæmpe stort med heroppe, så rigtig mange af os pendler. Mod Holbæk, Roskilde og Kbh.

Er det, hvad der gør os til UdkantsDanmark.

Men hvad ville skabe vækst i Odsherred? Kan Odsherred blive en blomstrende kommune med masser af vækst? Vi har masser af potientiale. Vi har snart en motorvej hele vejen til Vig – Men er den kun for at travle Københavnere kan komme hurtigere til færgen? Eller er det for at vi kan skabe endnu mere vækst og tilflytteri i Odsherred.

Vi har plads og vi har rum. – I mit hovede skal der ikke mere til. – Og dog. Hvis man som tilflytter, skal overveje Odsherred som sit bo-sted og sted at ligge sin skat, hvad skal der så til? Der skal gode skoler, der skal gode fleksible børneinstitutioner. Der skal arbejdspladser til. Men først og fremmest fleksibilitet.

Skoler, børnehaver, vuggestuer, centralt placeret i forhold til pendlerfamilier. Det er et godt sted at sætte ind. Så forældre HAR en reel mulighed for at vælge Odsherred til, selvom man har arbejde mod Kbh. Så man kan arbejde ude og betale sin skat hjemme. Så nytter det bare ikke, hvis den sydligste børnehave i kommunen, har en åbningstid, som gør at det aldrig vil være muligt for både mor og far, at arbejde fuldtid om dagen. – At der ikke har været nogen sydlige institutioner for børn under 3 år, har været et alvorligt problem, da dagplejen har alt for uflexibel åbningstid og pasningen er særdeles ustabil, trods den høje takst.

Heldigvis åbner der nu, til foråret 2011, et tillæg til Moselinden børnehave (placeret i forbindelse med Grevinge Centralskole). Moselinden bliver endelig en integreret instution. Vi kan nu kun håbe på en reel flexibel åbningstid, i den nye institution, men det er i hvertfald en start.

– En anden ting, der gør at tilflyttere overvejer endnu engang, er den at kommunen nu overvejer at flytte de store klasser fra Grevinge Centralskole til Bobjergskolen. Endnu en ting, der gør det umuligt for pendlere. – At det så bliver overvejet, fordi man på ugennemtænkt grundlag, mener at man kan spare ca 800.000 kr om året. Hvis lukningen af overbygningen på Grevinge Centralskole effektueres, vil det helt sikkert gøre, at tilflyttere igen overvejer Odsherred, hvis de har børn i 3-5. klasse, da de ikke kan fortsætte på den skole, de starter på. Så vil vi igen miste skatteindtægter i Odsherred.

En anden tanke i den forbindelse, er den at vi nu har tilbud til børn i alle aldre, centralt og sydligt i kommunen. En reel og god ting, for alle pendlere fra nord til syd i kommunen. Hvorfor så flytte de unge mennesker nu? – Det virker ikke rigtigt. Det virker ikke som her man skal spare, hvis der reelt ER noget at spare…

Vi vil igen gå glip af stærke, sunde børnefamilier, der har lyst til at ligge deres vækst, dynamik, hjerterum og penge i Odsherred. – Er det 800.000 kr værd? Vil det ikke koste langt mere end 800.000 kr, i tabte skatteindtægter. – Endnu værre, hvis det koster at folk flytter FRA Odsherred, fordi vi kommer til at mangle det de efterspørger?

En anden ting man kan ønske sig, er at få flere virksomheder til at flytte til, eller åbne i Odsherred. Undskyldningen med at der ikke er nok kvalificeret arbejdskraft heroppe – men er vi ikke kvalificerede, os der sidder en time hver vej, væk fra vores familier, hver dag? At præmiere virksomheder der skaber arbejdspladser udenfor de store byer, ville være en rigtig god idé. Mindre slid på vejene, mindre CO2 udslip og mere tid med vores familier.

Vil det ikke være dejligt, hvis politikerne begynder at tænke mere end 4 år frem og laver langsigtede løsninger, der rent faktisk HOLDER noget, når man skal spare 25 mill kr? Løsninger der skaber vækst og dynamik, i stedetfor at fastholde Odsherred i en status, som værene en del af UdkantsDanmark?

Jeg har været en STOLT tilflytter til Odsherred i 8 år. Jeg elsker stadig mit Odsherred og jeg vil ikke flytte herfra. Jeg har slået rod, fået permanemt opholdstilladelse. Jeg har aldrig set mig, som beboer i UdkantsDanmark, men vi kan være godt på vej. Men vi kan stadig nå at dreje af. Dreje af og være en del af det dynamiske og stærke Danmark. – Hvis vores lokalpolitikere begynder at se de store linier og hvordan vi skaber vækst og tilflytteri heroppe.

Endestationen skal ikke være; “At være 21’eren – den vej, de andre skal bruge, når de skal til færgen…”

Torsdag den 17. marts 2016. – 5,5 år senere.

Kære Politikere.

‘Jeg – en beboer i udkantsdanmark, slået af dødsstødet’

Jeg sidder med følelsen af, at I virkelig VILLE slå Odsherred ihjel, dengang for 5,5 år siden. Der er sket nøjagtig, hvad vi forudsagde: Der kommer færre børnefamilier til det sydlige Odsherred, som var beregnet på at det skulle vokse, nu hvor den nye Rute 21 åbnede.
Halvdelen af de børnefamilier – som trods alt bor her, vælger det kommunale skoletilbud fra – HVORFOR? Fordi I ødelagde det for 5 år siden. En HEL skole, med 10 trin. Det bedste karaktergennemsnit, godt venskab, høj trivsel, stortset fri for mobning.

Siden har fået åbnet en vuggestuedel til Moselinden. En fantastisk institution, med natur, kærlighed og varme. Starten på et helt nærområde, som var meningen det skulle vokse. – Så tog I hovedet af skolen. Området begyndte at dø. Hvorfor så ofre penge på Moselinden?

Et område dør, hvis man langsomt piller det fra hinanden. Et område dør, hvis man gang på gang sætter kniven i det – og I vinder INTET. Tab af skatteindtægter og tab af bosætteri, det er det I vinder.

Vi kan til sammenligning tage Egebjerg. Et område, som ligger længere ‘væk’ fra byen, end Grevinge-Herrestrup området. Her er i flere omgange tilført midler til området og det blomstrer!! Folk flytter til og vil gerne have deres børn her. Men området appelerer ikke til pendlerfamilier. I Egebjerg er der satset på iværksætteri. Så pendlerne, dem vil vi definitivt ikke have i Odsherred?

Er det så, så svært at forstå, hvorfor Grevinge-Herrestrup området dør? Når I langsomt, men nu endeligt sikkert giver det dødsstødet. Nu kan ingen børnefamilier, med 2 udearbejdende forældre få det til at hænge sammen. Som tingene har været, kan det lade sig gøre, at aflevere børn i skole OG være i København på omkring 1 time. Dette skal du nu ligge i hvert fald en halv time i hver ende på.
Tak for det, istedetfor at der som nu står i ejendomsmægler annoncer: ”Attraktivt område, tæt på skole, daginstitutioner, skov, strand og åbne landskaber. Under en time fra København, med forlængelsen af Rute 21. Liv, lys og luft” – Så vil der for fremtiden stå: ”Dejligt område, for pensionisten, som ønsker at få et stille otium tæt på naturen”. – Gæt, hvilken af de to tekster som skaber indtægter til kommunen?

Spørg dig selv – kære politiker, – Vil du sætte dit barn på en bus om morgenen, 6 år gammel, for selv at køre i skole 10-15 km væk? Selv gå fra bussen til skolen? Stresse hjem fra arbejde, for at hente dit barn i SFO lige ved lukketid, fordi du skal omkring en helt anden by, for at hente og køre hjem. Dette er en ekstra udgift på mange kilometer hver dag og ekstra stress i dagligdagen. – Nej – børnene kan ikke selv køre hjem om eftermiddagen, da der næsten ingen busser kører herude. Samtidig vil familierne mangle deres kommunikation med institutioner osv.

Min tiltro til kommunalpolitikere er væk – forsvundet! Ingen af jer, vil det bedste for vores kommune, ingen af jer, kan tænke længere end næste budgetår. Jeg er RYSTET.

Jeg er helt sikker på, at alle i Grevinge-Herrestrup, hellere vil have en skole, end en badestrand nordpå for at tækkes turister!

Det der vil skabe vækst i kommunen, er at flytte overbygningen TILBAGE til Sydskolen Grevinge afdelingen. På den måde vil vi BÅDE have en helhedstruktur for børnefamilier OG en let og hurtig vej til København.

Så kan vi bagefter snakke om, hvor vi skal finde plads specialklasserne. Dette er et mindre problem, da eleverne her kommer overalt fra i kommunen og uanset hvor disse er placeret, skal transporteres.

Jeg ved godt at ingen af jer er til at stole på og ingen af os i Grevinge-Herrestrup området, vil få noget som helst ud af at skrive til jer. Men vi har håbet om, at nogen af jer vil se fornuft. Jeg ved godt at ingen af jer, tænker følelser, – så alle de følelsesmæssige omkostninger ved en beslutning som denne, vil jeg undlade at liste op. Men det eneste sprog I forstår, er penge – og dette vil KOSTE kommunen MANGE tabte indtægter for kommunen på langt sigt.

Så for at svare på mit spørgsmål, skrevet for 5,5 år siden:

”Jeg – en beboer i Udkandtsdanmark?”

Forrådt af politikere, mine egne og mange andres parti ‘kammerater’, svarer jeg nu JA.