Idag har det været kød dag. Det er det en gang om året og har været det altid, mens vi har boet i Odsherred.
Vi holder super meget af, at spise ‘glad mad’, som smager godt og har haft et godt liv. For os, er det blevet lidt en kunstart, at ordne alt kødet, så det er 100% klar til brug og kan strække hele året.
For nye indenfor denne kunstart, er der stykker der kan være svære at håndtere eller ikke står lige til højrebenet i forhold til, hvilke måltider man måske normalt spiser i familien. Hvis man er vant til supermarkedskød, køber man ofte det der lige er der den dag, eller det man lige har lyst til og går udenom de lidt mere udfordrende, men ofte også smagfulde stykker.

Derfor har jeg idag fotograferet vores parteringsdag. Når vi får vores kalvekød, er det grovparteret. Dvs vi selv får lov til at beslutte, hvordan vi ønsker vores slutprodukt og det er virkelig rart.
Vi starter med at ordne fryseren. Se igennem om der er ting vi har glemt i årets løb. Tømme ud og gøre rent. 2-3 skuffer er rigeligt til en kvart kalv.


Udstyret ligges frem:
Skåle, vægt, poser, kødhakker, friskslebne gode skarpe knive, gummihandsker kan være rart. Viskestykker, karklude.

Vi er så heldige at have en vacuumpakker. Den er super god til fx at enkeltpakke bøffer. De bevarer friskhed, saft og kraft. Samtidig er forsejlefunktionen rigtig god til almindelige fryseposer. Knuder på poserne tager meget plads i fryseren. :o)

Vores kødhakker er et arvestykke fra Olde Gurli (Hil Gurli). En fantastisk maskine. De ældre maskiner er som regel rigtig gode. Det vigtigste er at blad og skive er HELT SKARPE, ellers skaber det store problemer. Der er altid hakket kød med fra slagteren, men vi hakker selv en hel del mere.

Så starter vi med den første pose. Stykkerne er mærket i posen fra slagteren, så man ved hvilke stykker og udskæringer man har med at gøre. Når man ikke er så erfaren, er det en rigtig god idé, at have en oversigt, så man kan finde ud af, hvilke udskæringer som er god til hvilke retter.

Vi gør vores pakker med hakket kød og småkød flade. De fryser hurtigere, tør hurtigere og er nemme at håndtere i fryseren.
En skøn stabel hakket kød. 450 g i hver, intet vand tilsat. Velhængt og hakket.

God kød, som fx roastbeef, stege, mørbrad osv, skærer jeg pænt. Jeg laver wok strimler af små uregelmæssige stykker og bøffer af stege. De eneste jeg gemmer hele er roastbeefs. Den er ret stor fra starten. Jeg deler den gerne op i stykker af 5-600 g. stykket.

Alt bov osv skærer jeg ‘groft’ pænt og deler til at lave hakket kød af og skært småkød.

Dejligt småkød i fine bidder 🙂

Lårtunge skærer jeg i skiver og bruger til wienersnitzler.

Bryst stykker. Dem pakker jeg i plastfolie, på den ene og den anden led. Der er ben på, som tit skærer hul i poserne, så det er nemmere at pakke ind på denne måde.
Bryst er et skønt stykke. Jeg bruger dem fx til at lave en form for ‘pulled’ kød, hvor jeg koger kødet med urter, til det er godt mørt (3 timers tid). Herefter køler det ned, til det er håndterbart. Jeg piller alt fedt, sener og knogler fra og trækker kødet til trævler. Dette kan med fordel masseres med de krydderier man ønsker. Bruges i pitabrød, bagekartofler, salater, pizza osv.
Alternativt kan man lave mormormodellen, med fx. sprængt bryst. Godt med salt og peber. Lad det trække. Steg det ved middelvarme (120-130 grader) i 7-8 timer. Gerne i en god stegeso, med urter og fond/vand. Lad det køle lidt. Del det, så du får reelle stykker kød. Puttes i et fad og varmes godt igennem. Serveres med en skøn sovs af fond, kartofler og urter til. – Denne måde, kan også bruges til Frikkassé. – Weekendmad, eller sæt det over inden arbejde 😀

Vores eget hakket kød. Her bestemmer vi selv fedtprocenten. Vi laver den lidt højere. Ca 15-20%. Dette giver god smag. Der er en pose med fedt, med i delen og her skærer jeg de stykker af fedt med i det hakkede kød, som har en del kød på sig. Det er en god idé, at aflaste kødhakkeren, ved at skære den den skal hakke i relativt små stykker, så du skærer senerne over. Det er det som oftest sætter sig fast i kødhakkeren 🙂En Dejlig skuffe pakket med flade kødpakker.

7 timer efter start, nyder vi en dejlig højrebsbøf, bagekartoffel og hjemmerørt baernaisemayo og aioli. MAM!!!!

Det kan sagtens gøres mindre patentligt end vi gør, men det letter aftensmadsarbejdet resten af året og får kødet til at strække længere.

Vi har et overskud på 5-7 kg ben, som vi gerne giver væk til en som har hund. Lidt af det putter vi i fryseren, men vi får rigelige mængder af fond i løbet af året, når vi koger bryst fx.

We luv it!!!