Jeg vil gerne bidrage til en debat omkring hjemmefødsler i Vestsjælland.

I min lille familie er vores datter født hjemme. Vi er privilegerede, fordi vi netop bor i Vestsjælland. I Danmark har vi ’fritvalg’ på sygehusområdet. Vi kan vælge hvor vi vil føde, opereres osv. Vi kan også fritvælge at føde hjemme. I Vestsjælland er vi blot så heldige at vi har vores helt specielle ordning. – En ordning der gør at hjemmefødsler er fordelagtige, trygge og sikre at vælge.

Tanken om, at ordningen med en kendt Jordemoder, der følger os hele vejen igennem vores graviditet, kender familien og hjemmet, ikke skal bestå i de nye regioner, er for mig skræmmende – og helt forkert i vores samfund, hvor vi gerne vil have der skal være plads til alle.

100% raske kvinder kan vælge at få et kejsersnit, fordi de ikke kan overskue at føde, men en ordning der tydeligt er billigere at bruge end en helt almindelig hospitalsfødsel, er ikke en selvfølge at videreføre og udbrede?

I Vestsjælland har vi en langt højere procentdel af fødsler i hjemmet, end andre steder i Danmark. Det skyldes kun vores gode ordning. Hvis ordningen bliver udbredt til resten af sjælland, og Danmark, vil sundhedssystemet kunne spare mange penge, men det vigtigste af alt: At sjælland og Danmark kan få en masse dejlige, glade, ukomplicerede, ustressede hjemmefødsler med en kendt jordemoder!

Det eneste der kunne have fået mig til at føde på Holbæksygehus var en fødselskomplikation. Jeg havde én jordemoderkonsultation på Holbæksygehus og Jordemoderen brugte hele min konsultation på at fortælle mig, hvor frygtelig det er at arbejde på fødegangen, med stress, nedskæringer mv. – Turde jeg lade mine måske vigtigste timer i mit liv i deres hænder? NEJ!

– Som en sidste kommentar:

Kan nedskæringer helt undgås, hvis man udbreder ordningen? At flere og flere FRAVÆLGER fødegangen? Kan jordemødre, der arbejder på fødegangen kan få lov til at få nogle ordentlige arbejdsforhold uden stress og jag, fordi vi ikke behøver at skære ned, men give et alternativ?

Blot mine tanker…

Af:

Zafir Bæk, mor til Idun 010404 født hjemme.