Når jeg laver rugbrød, så gør jeg det på denne måde:
1 pakke af færdig rugbrødsmix (Meeen – det er ikke groft nok, så jeg gør:)
Laver en blanding af 5-700 gram GROVE blandede kerner (eller bare rugkerner)
og kogende vand så det dækker. Lader det stå natten over.
Når jeg blander dejen gør jeg:
Den der rugbrødsmix
8 dl vand
en god sjat sirup
1 pk gær
1-2 spsk salt
en god sjat malt sirup
en sjat eddike
1 skvæt sovsekulør (så ser brødet dejligt lækkert mørkebrunt ud)
det kører jeg i et minuts tid med K spaden.
Så kommer jeg de udblødede kerner i.
Kører det i et minuts tid.
Spæder op med sigtet spelt (eller hvedemel) til det har konsistens som en god fast grød, men stadig klistret, da det er rugbrødsdej.
Kører det videre i 10 min – stadig med K spaden.
Lader det stå i skålen i 10 min.
Fylder 2/3 dele af dejen i rugbrødsforme.
Stiller dem udækket i køleskabet, hvis jeg har god tid natten over, ellers i ovnen ved 50 grader uden varmluft i 1-2 timer.
Bager dem, når de er hævet til ca dobbelt størrelse. Sprayer dem med vand inden og under bagning. 10 min ved 250 grader og 1½ time ved 165 grader.
Resten af dejen lader jeg stå i skålen til jeg ‘gider’ eller har ‘brug for’ grov-boller/rugfler.
Jeg spæder op med 2-3 dl yougurt natural, lidt mere salt, sukker, eddike + ½ pk gær.
Blander sigtet spelt i, til konsistensen efter 1 æltet minut er fast, men klistret. Herpå køres i 10 min.
DEJKROG!!!
Hviler i skål i 10 min. Slå den sammen, med en omgang med dejkrogen.
Bollerne formes rimelig små da de hæver godt. Hæver på plade. Enten natten over i køleskabet eller 1 times tid lunt.
Sprayes med vand inden og under bagning, for at give god sprødhed.
De smager SIIIIIIIINDSYGT godt, både som madpakke boller, aftensmad eller morgenmad. 😀