Når jeg laver rugbrød, så gør jeg det på denne måde:

1 pakke af færdig rugbrødsmix (Meeen – det er ikke groft nok, så jeg gør:)

Laver en blanding af 5-700 gram GROVE blandede kerner (eller bare rugkerner)

og kogende vand så det dækker. Lader det stå natten over.

Når jeg blander dejen gør jeg:

Den der rugbrødsmix

8 dl vand

en god sjat sirup

1 pk gær

1-2 spsk salt

en god sjat malt sirup

en sjat eddike

1 skvæt sovsekulør (så ser brødet dejligt lækkert mørkebrunt ud)

det kører jeg i et minuts tid med K spaden.

Så kommer jeg de udblødede kerner i.

Kører det i et minuts tid.

Spæder op med sigtet spelt (eller hvedemel) til det har konsistens som en god fast grød, men stadig klistret, da det er rugbrødsdej.

Kører det videre i 10 min – stadig med K spaden.

Lader det stå i skålen i 10 min.

Fylder 2/3 dele af dejen i rugbrødsforme.

Stiller dem udækket i køleskabet, hvis jeg har god tid natten over, ellers i ovnen ved 50 grader uden varmluft i 1-2 timer.

Bager dem, når de er hævet til ca dobbelt størrelse. Sprayer dem med vand inden og under bagning. 10 min ved 250 grader og 1½ time ved 165 grader.

Resten af dejen lader jeg stå i skålen til jeg ‘gider’ eller har ‘brug for’ grov-boller/rugfler.

Jeg spæder op med 2-3 dl yougurt natural, lidt mere salt, sukker, eddike + ½ pk gær.

Blander sigtet spelt i, til konsistensen efter 1 æltet minut er fast, men klistret. Herpå køres i 10 min.

DEJKROG!!!

Hviler i skål i 10 min. Slå den sammen, med en omgang med dejkrogen.

Bollerne formes rimelig små da de hæver godt. Hæver på plade. Enten natten over i køleskabet eller 1 times tid lunt.

Sprayes med vand inden og under bagning, for at give god sprødhed.

De smager SIIIIIIIINDSYGT godt, både som madpakke boller, aftensmad eller morgenmad. 😀